VÄra varumÀrken, del 5 - LOF Defence Systems

VÄra varumÀrken, del 5 - LOF Defence Systems


Efter att polishunden Quanto sköts till döds nĂ€r han jagade en misstĂ€nkt person 2013, satte utvecklingsarbetet med att ta fram ett kroppsskydd för hundar igĂ„ng. Flera anstĂ€llda pĂ„ LOF hade nĂ„gon form av personlig relation till Quanto och/eller hans förare, och utvecklingsarbetet blev snabbt en hjĂ€rtfrĂ„ga för företaget. Ett grundkriterium i arbetet var att kroppsskyddet skulle vara sĂ„ lĂ€tt, smidigt, luftigt och svalt, att en hund skulle kunna ha pĂ„ sig det under ett helt arbetspass. Detta Ă€r extra viktigt dĂ„ det ofta Ă€r brĂ„ttom nĂ€r hunden ska ut ur bilen och sĂ€tta igĂ„ng sitt arbete. En annan aspekt Ă€r sĂ„ klart att hunden inte ska bli överhettad, dĂ€rför valde man Ă€ven att lĂ€gga till ett vĂ€rmereglerande material - samma som anvĂ€nds i LOFs kroppsskydd för mĂ€nniskor, nĂ€mligen Outlast Thermal Management Systemsℱ.

Resultatet av arbetet blev K9 StreetFighter Vest. LOF valde att anamma samma principer som anvÀnds vid tillverkningen av kroppsskydd för mÀnniskor. Dvs ett kroppsskydd som primÀrt skyddar vitala organ, samtidigt som det Àr minimalistiskt i sin design. Detta gör kroppsskyddet lÀtt och luftigt, och uppfyller dÀrmed Àven kriteriet att det ska kunna sitta pÄ hunden under ett helt arbetspass.En annan fördel med StreetFighter, Àr att kroppsskyddet enkelt kan plockas i och ur vÀsten. Vill du bara anvÀnda vÀsten som den Àr, sÄ gÄr det alldeles utmÀrkt. Du har dÄ en riktigt bra sele/vÀst till hunden, StreetFighter levereras med tunna paneler som ger hunden flythjÀlp om den hamnar i vatten. Behöver du kroppsskydd sÄ lÀgger du enkelt till det, du har dÄ Àven flexibiliteten att kunna vÀxla mellan kroppsskydd eller inte. VÀrt att notera Àr att Àven kroppsskyddet ger flythjÀlp om hunden hamnar i vatten, det tynger inte ner hunden.

Se de inslagen nedan dÀr StreetFighter uppmÀrksammas, och lyssna till LOFs Duncan Horner berÀtta mer om bakgrunden och utvecklingsarbetet till StreetFighter. Det ena inslaget gÄr tyvÀrr inte att bÀdda in, men klicka pÄ lÀnken sÄ öppnas klippet i ett nytt fönster.

Det Àr inte Quanto pÄ omslagsbilden till denna blog post.