Att välja rätt sele/taktisk väst till din tjänstehund

Publicerad och översatt med tillstånd av Recon K9.

Länk till originalinlägg “Choosing the right Vest for your Working Dog”

 Att välja rätt verktyg för jobbet, är avgörande för ett framgångsrikt resultat. Precis som att du aldrig skulle skicka en dvärgpudel för att gripa en misstänkt, så väljer nog inte heller någon en billig ”tacti-cool” hundsele för att repellera och göra en inbrytning via ett fönster med sin hund. Även om budgetbegränsningar alltid är en faktor när vi fattar beslut för att välja rätt utrustning för tjänstehund, måste du också ta hänsyn till syftet med köpet. Vad är ditt primära mål och syfte med att skaffa utrustning till din hund? Bara för att få mer kontroll? Repellera & fast rope? Långa spår? Kommer hunden komma i kontakt med vatten? Ballistisk skydd? Alla ovanstående exempel?

På Recon K9, tillbringas oräkneligt antal timmar varje år tillsammans med polis och andra myndigheter, samt militära sk Tier 1-enheter. Detta för att kontinuerligt lära sig mer, och förstå hur produkterna används på fältet. Genom att spendera tid med användarna på detta sätt, uppmärksammas även funktioner som ”måste finnas” samt produkternas hållbarhet. Av samma anledningar har det följaktligen skapats ett brett sortiment av produkter, för att passa olika kategorier av användare. Vi kommer att gå igenom de olika kategorierna nedan. Här redogörs främst tankar om produkter från Recon K9, men de generella kategorierna kan så klart appliceras på alla tillverkare av taktisk utrustning för tjänstehundar.

Taktiska hundselar & västar

Dessa selar är hundselarnas motsvarighet till Schweiziska arméknivar. Västarna täcker större delen av hundens kropp, från nacken, längs med ryggen och är skurna under magen så att de slutar framför ffa hanarnas kön. Dessa västar ska vara designade så att de inte hindrar axlarna eller bakbenens rörelser, så att hunden obehindrat kan gå i trappor, hoppa över hinder och springa i full hastighet. Det ska finnas säkra fästpunkter för att möjliggöra fast rope/firning/repellering etc. Det är mycket viktigt att både känna sig helt trygg med, och helt säker på, hur dessa fästpunkter är fastsydda, då detta är en kritisk punkt. En annan aspekt är av vilket material dessa fästpunkter är tillverkade. D- och V-ringar i metall skapar en del ljud när karbinhakar anbringas samt vid användande, mjuka fästöglor ger däremot ingen ljudsignatur. Recon K9 använder Mil-Spec nylon i sina mjuka fästöglor. Dessa öglor löper runt hela västen (detta syns inte då det ligger en panel med mjuk kardborre på västens ovansida), och är även sydda med Mil-Spec tråd som inte släpper…, punkt.

Notera att en taktisk väst är något som hunden bär varje dag, den ska dock inte förväxlas med en ballistisk väst/kroppsskydd. För att skydda hunden är dessa västar ofta mer heltäckande, och för att stå emot ett anslag från handeldvapen är ballistiska västar betydligt kraftigare, tyngre och kan ha en begränsande inverkan på hundens rörelser. En taktisk väst är mer bekväm och inte lika varm som en ballistisk väst, som av naturliga skäl inte andas särskilt väl.

Något att ta i beaktande när du väljer väst till din hund, är vad det är för delar som håller ihop västen. Är spännen och andra delar av metall av hög kvalitet eller plast? Ägnar ni er åt mycket skyddsarbete eller lyft och firning etc, så håll er borta från produkter med plastdelar. På taktiska selar från Recon K9 sitter det AustriAlpin Cobra Buckles. Dessa spännen är frekvent använda av professionella användare, men kan ge ifrån sig en del ljud när de skakar. Därför är dessa spännen täckta av ljuddämpande band av neopren, som håller spännena på plats och tar bort ljud.

När du köper taktisk väst till din hund, vad mer kommer med? Något som hjälper dig bära hunden vid skada eller om ni t.ex. ska ta er uppför en stege? Följer det med en sele för hundens bakben (säkrar hunden så att den inte kan glida ur selen bakåt)? Har den expansionspaneler så att du kan fortsätta använda selen om/när hunden t.ex. lägger på sig mer muskler? Finns det flera olika handtag så att du enkelt kan kontrollera din hund? Vad gäller Recon K9 så är svaret ja på alla dessa frågor. Alla hundförare behöver emellertid inte alla dessa egenskaper, det handlar om personlig smak och hur just du och din hund arbetar tillsammans. Medan de taktiska västarna kräver ett visst pris, så ser dom ändå till att du kan utföra ditt jobb – oavsett vilken terräng, underlag eller hinder ni stöter på.

Taktiska västar från Recon K9: Operator och Dagger.

Spårselar

Precis som namnet antyder så används dessa selar primärt till att spåra med, och i stort för att underlätta hanteringen av din hund. Fördelar med denna typ av sele/väst, är att de generellt sett är lättare än en taktisk sele/väst, och oftast även är luftigare. Dom kan vara gjorda av läder, Cordura eller olika typer av nylon. Det här är inte förstahandsvalet om du kommer att fira/repellera med din hund.

 En sak att utvärdera denna typ av sele efter, är att titta på hur bröstremmen är sydd, specifikt om den är rak eller vinklad. På enklare modeller har bröstremmen på lättaste sätt sytts fast rakt över bröstet. Detta gör att bröstremmen åker upp över halsen på hunden när den drar/ligger på i spåret eller i skyddsarbete, och hindrar den från att andas ordentligt. Recon K9 har vinklat ner bröstremmen i en 20 graders vinkel för att minska detta problem, och då får hunden mer tryck över bröstet istället för över halsen. Recon K9’s selar av denna typ levereras även med en vadderad bröstplatta, som ytterligare minskar trycket över halsen som annars kan hindra hunden från att få tillräckligt med luft.

Till skillnad från de taktiska selarna/västarna, så används ofta spårselar till uppgifter där det inte är lika viktigt att uppträda dolt. Därför finns även dessa selar i t.ex. SAR-utförande med mycket god synlighet i terrängen. På Recon K9’s selar finns även möjlighet till att fästa lampor eller sk Beacons, för att ytterligare öka synligheten i terräng och/eller mörker.

Spårselar/västar från Recon K9: Whisper och Sentinel, som även finns i SAR-utförande.

Canine Floatation Devices (CFD)

Om ni vistas och arbetar i eller i närhet till vatten, är det viktigt att hunden har rätt utrustning för att kunna utföra sina uppgifter på ett så bra sätt som möjligt. Om hunden hamnar i vatten, är det ovärderligt med någon form av flythjälp. Det finns två lika viktiga anledningar till att överväga att införskaffa en CFD till sin hund. Det är Säkerhet, och Prestanda, dvs hur bra hunden kan lösa sin uppgift.

Vatten kan göra många hundar desorienterade, även om det har tränats på att vistas i vatten tidigare. Det tar även mycket på hundens krafter att vara i vatten, vilket kan påverka hundens förmåga att lösa sin uppgift. Genom att ge hunden flythjälp, kan flera potentiellt onödiga saker förhindras – t.ex. att hunden får i sig en massa vatten, vatten som kan vara förorenat på något sätt, kallsupar etc.

Vad gäller prestanda, så är många bruks- och tjänstehundar mycket vältränade och kan vara ganska länge i vatten. Men, vill vi att hunden ska bränna det mesta av sin energi på kort tid i vatten? Bättre är det att ge hunden förutsättningar att ta sig igenom vatten, på ett säkert och mindre ansträngande sätt med en CFD. Det ger hunden bättre möjlighet att fortsätta lösa sin uppgift när den väl är upp på land igen. En CFD ger även hundföraren större trygghet i arbetet, samt möjliggör med ett integrerat handtag, enklare hantering av hunden om den t.ex. ska tas upp i en båt, på en brygga eller torra land.

Det finns två olika typer av flytvästar till hundar, den mindre vanliga uppblåsbara flytvästen, samt den med olika typer av kuddar/flytblock (slutna celler som ej tar in vatten). Uppblåsbara flytvästar har en tydlig fördel i att de tar mindre plats, och sitter tätare på kroppen när de inte är uppblåsta. Den andra lösningen med slutna celler i form av kuddar/block är dock mer praktisk för hundförare och hund, då det aldrig finns någon risk för att flytvästen blivit punkterad och oanvändbar (vilket så klart märks när det redan är för sent…).

Recon K9’s CFD kan användas utanpå The Operator eller Dagger, även om en kamera är monterad på den taktiska västen. Den är enkel att ta av och på, samt har ett flytande centralt monterat handtag för enkel hantering av hunden i vatten. Även om ni inte hamnar i vatten så ofta, finns det andra fördelar med en CFD. T.ex. simning/styrka/konditionsträning, att använda vid rehabträning m.m.

CFD från Recon K9: Recon Canine Floatation Device, finns även i SAR-utförande.