3 saker att överväga när du ska köpa en taktisk hundsele / väst

3 saker att överväga när du ska köpa en taktisk hundsele / väst


Publicerad och översatt med tillstånd av Recon K9.

Länk till originalinlägg “3 things to consider when buying a K9 tactical vest”

Det finns många saker att ta ställning till när du ska köpa en taktisk hundsele / väst, den ska passa både din hund och dig, och vara lämplig för de uppgifter som ni ska lösa tillsammans.

Så, vilka uppgifter ska ni lösa? För att veta vad just ni behöver, måste du ställa dig följande frågor:

  1. Skyddsväst eller inte skyddsväst – många oinitierade tror per automatik att polis- och miltärhundar ska ha ballistiska västar/skyddsväst. Dessa är naturligtvis otroligt värdefulla i situationer som kräver den typen av skydd. Men, de för också med sid en del andra faktorer att ta i beaktning. En sak är vikt, kroppsskydd väger mer än taktiska västar, ju högra skyddsnivå, desto tyngre blir generellt skydden. Med det kommer värme; en hund som får jobba hårt i värme med en skyddsväst på, löper högre risk att få värmeslag, vilket i värsta fall kan sluta väldigt olyckligt om inte hundföraren ser varningssignalerna. Kroppsskyddets främsta egenskap är att skydda hundens kropp, därför är de också större och mer heltäckande, vilket i sin tur kan påverka hundens rörelseförmåga. Där en ballistisk väst kommer till sin rätt, är i situationer där hunden måste skickas mot någon och där hotbilden bedöms som hög. Det kan vara någon som barrikaderat sig, eller någon som har någon form av tillhygge som kan användas mot hunden o/e hundföraren. Icke ballistiska hundselar / västar erbjuder istället en stor mångsidighet och kan användas inom ett flertal användningsområden. Många taktiska västar har flera handtag i olika riktningar, så att hundföraren kan lyfta, hjälpa eller ledsaga sin hund genom olika hinder. T.ex. över staket, genom öppningar, i tunnlar etc. De flesta taktiska västar har Molle på sidorna, så att det går att montera fickor, tillbehör och hjälpmedel på västen. Det bästa sättet att börja fundera på vilken väst ni ska ha, är att vara på det klara med vad den ska användas till. Ofta överlappar det som nämnts i stycket, och många hundförare använder två olika västar – beroende på vad som ska göras och vilken hotbild som föreligger.

  2. Har hunden en uppgift eller flera? Nästa sak att överväga är hur hunden är tänkt att arbeta med selen/västen när ni löser era uppgifter. Om du har en sökhund vars uppgift är att hitta det den är tränad för, kan det räcka utmärkt med en spårsele. Dessa selar har ofta ett handtag mitt på selen för att underlätta hantering, en säker fästpunkt för koppel/lina samt en ganska slimmad design med mindre material. Om samma sökhund däremot t.ex. ska firas ner till någon avsats, eller infiltreras via helikopter och fast rope, blir slutsatsen en annan. Då kommer det att behövas en taktisk sele/väst för din hund och dig för att ni ska kunna lösa uppgiften ni står inför.

  3. Synlighet: I en del arbeten kan synlighet vara mycket viktigt. En polishund som söker efter försvunna människor i skogen bör synas väl. Likaså SAR-hunden när den utför sitt arbete. Synligheten underlättar för hundföraren att se sin hund under arbete, samt hjälper den som hittas att förstå och se att hunden som springer mot vederbörande och kanske ställer sig i anskällning – är där för att hjälpa. Det omvända gäller om din hund ska uppträda dolt i taktiska sammanhang. Då är en mer dämpad färg att föredra.

De flesta tillverkare erbjuder olika modeller som passar i olika sammanhang. Recon K9 har många modeller, så att du kan hitta något som passar din hund och dig. Hittar du inte det du söker?

Kontakta oss på Working K9 Scandinavia och berätta vad du behöver, så kan vi inleda en diskussion med våra kontakter – tillsammans försöker vi alltid att lösa kundernas behov!