3 saker att övervÀga nÀr du ska köpa en taktisk hundsele / vÀst

3 saker att övervÀga nÀr du ska köpa en taktisk hundsele / vÀst


Publicerad och översatt med tillstÄnd av Recon K9.

LĂ€nk till originalinlĂ€gg “3 things to consider when buying a K9 tactical vest”

Det finns mÄnga saker att ta stÀllning till nÀr du ska köpa en taktisk hundsele / vÀst, den ska passa bÄde din hund och dig, och vara lÀmplig för de uppgifter som ni ska lösa tillsammans.

SÄ, vilka uppgifter ska ni lösa? För att veta vad just ni behöver, mÄste du stÀlla dig följande frÄgor:

  1. SkyddsvĂ€st eller inte skyddsvĂ€st – mĂ„nga oinitierade tror per automatik att polis- och miltĂ€rhundar ska ha ballistiska vĂ€star/skyddsvĂ€st. Dessa Ă€r naturligtvis otroligt vĂ€rdefulla i situationer som krĂ€ver den typen av skydd. Men, de för ocksĂ„ med sid en del andra faktorer att ta i beaktning. En sak Ă€r vikt, kroppsskydd vĂ€ger mer Ă€n taktiska vĂ€star, ju högra skyddsnivĂ„, desto tyngre blir generellt skydden. Med det kommer vĂ€rme; en hund som fĂ„r jobba hĂ„rt i vĂ€rme med en skyddsvĂ€st pĂ„, löper högre risk att fĂ„ vĂ€rmeslag, vilket i vĂ€rsta fall kan sluta vĂ€ldigt olyckligt om inte hundföraren ser varningssignalerna. Kroppsskyddets frĂ€msta egenskap Ă€r att skydda hundens kropp, dĂ€rför Ă€r de ocksĂ„ större och mer heltĂ€ckande, vilket i sin tur kan pĂ„verka hundens rörelseförmĂ„ga. DĂ€r en ballistisk vĂ€st kommer till sin rĂ€tt, Ă€r i situationer dĂ€r hunden mĂ„ste skickas mot nĂ„gon och dĂ€r hotbilden bedöms som hög. Det kan vara nĂ„gon som barrikaderat sig, eller nĂ„gon som har nĂ„gon form av tillhygge som kan anvĂ€ndas mot hunden o/e hundföraren. Icke ballistiska hundselar / vĂ€star erbjuder istĂ€llet en stor mĂ„ngsidighet och kan anvĂ€ndas inom ett flertal anvĂ€ndningsomrĂ„den. MĂ„nga taktiska vĂ€star har flera handtag i olika riktningar, sĂ„ att hundföraren kan lyfta, hjĂ€lpa eller ledsaga sin hund genom olika hinder. T.ex. över staket, genom öppningar, i tunnlar etc. De flesta taktiska vĂ€star har Molle pĂ„ sidorna, sĂ„ att det gĂ„r att montera fickor, tillbehör och hjĂ€lpmedel pĂ„ vĂ€sten. Det bĂ€sta sĂ€ttet att börja fundera pĂ„ vilken vĂ€st ni ska ha, Ă€r att vara pĂ„ det klara med vad den ska anvĂ€ndas till. Ofta överlappar det som nĂ€mnts i stycket, och mĂ„nga hundförare anvĂ€nder tvĂ„ olika vĂ€star – beroende pĂ„ vad som ska göras och vilken hotbild som föreligger.

  2. Har hunden en uppgift eller flera? NÀsta sak att övervÀga Àr hur hunden Àr tÀnkt att arbeta med selen/vÀsten nÀr ni löser era uppgifter. Om du har en sökhund vars uppgift Àr att hitta det den Àr trÀnad för, kan det rÀcka utmÀrkt med en spÄrsele. Dessa selar har ofta ett handtag mitt pÄ selen för att underlÀtta hantering, en sÀker fÀstpunkt för koppel/lina samt en ganska slimmad design med mindre material. Om samma sökhund dÀremot t.ex. ska firas ner till nÄgon avsats, eller infiltreras via helikopter och fast rope, blir slutsatsen en annan. DÄ kommer det att behövas en taktisk sele/vÀst för din hund och dig för att ni ska kunna lösa uppgiften ni stÄr inför.

  3. Synlighet: I en del arbeten kan synlighet vara mycket viktigt. En polishund som söker efter försvunna mĂ€nniskor i skogen bör synas vĂ€l. LikasĂ„ SAR-hunden nĂ€r den utför sitt arbete. Synligheten underlĂ€ttar för hundföraren att se sin hund under arbete, samt hjĂ€lper den som hittas att förstĂ„ och se att hunden som springer mot vederbörande och kanske stĂ€ller sig i anskĂ€llning – Ă€r dĂ€r för att hjĂ€lpa. Det omvĂ€nda gĂ€ller om din hund ska upptrĂ€da dolt i taktiska sammanhang. DĂ„ Ă€r en mer dĂ€mpad fĂ€rg att föredra.

De flesta tillverkare erbjuder olika modeller som passar i olika sammanhang. Recon K9 har mÄnga modeller, sÄ att du kan hitta nÄgot som passar din hund och dig. Hittar du inte det du söker?

Kontakta oss pĂ„ Working K9 Scandinavia och berĂ€tta vad du behöver, sĂ„ kan vi inleda en diskussion med vĂ„ra kontakter – tillsammans försöker vi alltid att lösa kundernas behov!